286 pelajar Sekolah Cemas

ERIAN 2 Mac – Suasana cemas dan kelam-kabut berlaku di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tebedu di sini, apabila sebuah asrama menempatkan 286 pelajar lelaki terbakar hari ini.

Kejadian berlaku pada kira-kira pukul 6.54 pagi semasa penghuni asrama berkenaan sedang sibuk bersiap untuk pergi ke kelas.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Serian, James Gani berkata, pihaknya me­nerima panggilan kecemasan berhubung kebakaran itu pada pukul 6.55 pagi.

“Lima anggota dari BBP Serian bersama sebuah jentera dan tiga anggota bomba sukarela dari Kampung Bunan Gega bergegas ke sekolah terbabit untuk operasi memadamkan kebakaran sebaik sahaja mene­rima laporan.

“Apabila tiba di tempat kejadian, didapati hanya sebuah bilik menempatkan 14 pelajar di bangunan asrama tiga tingkat itu sahaja yang terbakar tetapi api berjaya dipadamkan oleh pihak sekolah menggunakan 35 unit alat pemadam api,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Katanya, anggotanya hanya menjalankan kerja pemadaman sisa kebakaran bagi memastikan keadaan terkawal sepenuhnya.

James memberitahu, siasatan awal mendapati kebakaran membabitkan bilik asrama jenis struktur kekal itu bermula dari tingkat satu asrama berkenaan.

Ujarnya, tiada kecede­raan dilaporkan dalam insiden tersebut.

“Setakat ini, punca kebakaran dan jumlah kerugian akibat kejadian itu masih lagi disiasat,” katanya.

Kredit:UO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *