Banjir Kangar bukan air Timah Tasoh : EXCO

ADANG BESAR: Kerajaan negeri Perlis menafikan dakwaan kononnya banjir di bandar Kangar dan kawasan sekitarnya berpunca dari air Empangan Timah Tasoh di Beseri dekat sini.

 

Pengerusi Jawatankuasa Sumber Asli dan Alam Sekitar Negeri, Datuk Mat Rawi Kassim, berkata sebenarnya banjir berpunca dari air Sungai Gial yang masuk ke Sungai Repuh untuk aliran ke laut melalui Sungai Perlis tetapi terhalang apabila air Sungai Perlis penuh melimpahi tebing.

“Air Sungai Perlis penuh disebabkan air hujan dan menerima juga kemasukan air dari Sungai Santan dan Sungai Kechor menyebabkan parasnya tinggi dan tidak dapat menerima sebarang kemasukan air,” katanya.

Beliau berkata, aliran air Sungai Perlis ke laut pula perlahan kerana bertembung dengan air pasang besar sekali gus memudahkan berlaku banjir.

Mat Rawi menafikan dakwaan yang viral dalam media sosial kononnya bandar Kangar banjir disebabkan semua enam pintu Empangan Timah Tasoh dibuka sekali gus.

Katanya pintu empangan berkenaan hanya dibuka empat sahaja daripada enam pintu yang sedia ada walaupun air empangan berada pada paras bahaya iaitu 29.98 meter, melebihi paras bahaya 0.38 meter.

Mat Rawi berkata aliran air Empangan Timah Tasoh dialirkan melalui Sungai Korok dan Sungai Abi berhampiran sementara pintu ke Sungai Santan ditutup sepenuhnya bagi mengelak air masuk ke bandar Kangar.

Katanya, hanya limpahan air Sungai Korok dan Sungai Abi yang masuk ke Sungai Santan dan seterusnya ke bandar Kangar dalam pergerakan aliran masuk ke Sungai Perlis. – BERNAMA

 

kredit:beritaharian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *