FMLLP Bakal Rombak Perlembagaan, 6 Pasukan Perolehi Peluang Kedua?

Mesyuarat Ahli Lembaga Pengarah FMLLP sebentar tadi telah menampilkan beberapa keputusan mengenai pertandingan Liga Malaysia 2018.

Selesai mesyuarat yang dipengerusikan sendiri oleh Pengerusi FMLLP, DYAM Tunku Mahkota Johor (TMJ), satu sidang media khas telah diadakan.

Antara intipati sidang media tersebut ialah mengenai hukuman yang bakal menanti empat pasukan yang lambat melengkapkan pendaftaran dan 6 lagi pasukan yang masih gagal melengkapkan pendaftaran masing-masing.

Sumber: FMLLP, Facebook.

Untuk pasukan yang masih gagal melengkapkan pendaftaran, ‘suspended point’ akan dikenakan. Ini adalah untuk memberikan peluang kedua kepada setiap pasukan beranding peluang kedua dalam melegkapkan pendaftaran masing-masing.

Suspended point bermakna hukuman dikenakan di dalam bentuk hukuman tertangguh.

Hukuman potongan mata hanya akan diambil selepas pasukan yang masih gagal melengkapkan pendaftaran selepas tarikh baru yang akan ditetapkan.

Selain daripada itu, TMJ turut mengesahkan bahawa panggilan ‘feeder club’ kini akan dipanggil sebagai pasukan simpanan (reserve team).

Ini adalah kerana FMLLP terikat dengan perjanjian bersama La Liga untuk membangunkan bola sepak negara untuk tempoh 50 tahun akan datang. Sehingga kini, hanya JDT dan Terengganu yang mempunyai pasukan simpanan sedemikian.

Perkara lain yang turut dibincangkan ialah mengenai tajaan yang akan diagihkan kepada setiap pasukan, dengan beberapa terma dan syarat akan diubah untuk tujuan penambahbaikkan.

Antara perkara yang diberikan penekanan ialah penambahbaikkan fasiliti sedia ada, dan pembangunan peringkat akar umbi yang wajib diberikan penekanan oleh setiap pasukan.

Dalam sidang media yang sama, CEO FMLLP, Kevin Ramalingam turut mengesahkan perlembagaan FMLLP akan diubah dalam kongres yang akan diadakan pada 25 Mac hadapan.

Antara perlembagaan yang dipinda ialah, 24 wakil pasukan di dalam FMLLP, akan mengundi Pengerusi Presiden FMLLP akan datang.

Langkah ini adalah untuk memisahkan jawatan Presiden FAM dan juga jawatan Pengerusi FMLLP yang dipegang oleh individu yang sama, sepertimana yang terkandung di dalam perlembagaan FMLLP pada hari ini.

Perkara lain yang akan dirombak, ialah mewujudkan perlembagaan agar persatuan dan ahli gabungan FMLLP tidak dipengaruhi oleh organisasi lain yang tidak terlibat di dalam anasir bola sepak.

(Photo by Valery MatytsinTASS via Getty Images)

Selain daripada untuk mengelak salah tanggap dan ‘conflict of interest’, ia adalah untuk memastikan FMLLP kekal sebagai sebuah badan bebas dalam urus tadbir bola sepak negara.

Bagaimanapun, TMJ tidak menolak kemungkinan baginda akan terus memegang jawatan pengerusi FMLLP pada masa akan datang sekiranya itu yang dikehendaki oleh wakil 24 pasukan dan jaminan kepada penaja sedia ada di Liga Malaysia.

Bagaimanapun, menjadi tanda tanya, sama ada TMJ akan melepaskan jawatan sebagai Presiden FAM, jika perlembagaan FMLLP mahu jawatan Presiden FAM dan Pengerusi FMLLP dipisahkan.

 

kredit:semuanyabola

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *