Nasib ibu tunggal umpama sudah jatuh ditimpa tangga

KOTA BHARU 3 Mac – Seorang ibu tunggal yang sebelum ini terpaksa menjaga anaknya yang menghidap penyakit Cerebral Palsy (CP) sejak lahir diuji apabila kaki kirinya terpaksa dipotong awal januari lalu akibat penyakit kencing manis.

Keadaan itu menyebabkan Norul Asma Mohd. Noor, 50, yang sebelum ini menjadi tonggak keluarga sudah tidak berupaya untuk keluar mencari rezeki.

Norul Asma berkata, dia sedikit lega apabila menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk anak keduanya Putera Iman Mohd Azmi, 13, yang menghidap penyakit CP itu.

Walau bagaimanapun katanya, bantuan itu tidak mencukupi kerana dia perlu menyara anak bongsu, Putera Solihin yang masih bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Padang Kala.

“Jujurnya, saya kini bergantung harap sepenuhnya kepada sumbangan orang ramai dan keprihatinan jiran-jiran terhadap masalah yang dihadapi ketika ini,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Padang Kala, di sini hari ini.

Norul Asma memberitahu, sejak kaki kirinya dipotong tugas menjaga Iman diambil alih oleh anak sulung Puteri Solehah, 18, yang sedang menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Penderitaan Norul Asma itu mendapat perhatian Puan Tengku Temenggong Kelantan, Puan Sri Tengku Tunku Noor Hayati Tunku Abdul Rahman Petra Al-Haj.

Dalam kunjungan itu, Puan Sri Tengku Tunku Noor Hayati turut menyampaikan sedikit sumbangan bagi meringankan beban keluarga berkenaan. -UTUSAN ONLINE.

kredit:Utusan online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *