Pemuda ‘penghuni’ ICU berdikari jaja kerepek

Kota Bharu: Biarpun diuji dengan penyakit asma kronik dan sawan sejak kecil, ia tidak pernah mematahkan semangat seorang pemuda untuk berdikari dengan menjaja pelbagai kerepek di sekitar Jalan Dato Pati di sini.

Mohamad Firdaus Zakaria, 26, yang pernah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sebanyak 53 kali tidak sesekali menjadikan sakitnya sebagai alasan untuk dia tidak bekerja.

Dia yang menghidap asma sejak kecil sudah menganggap Hospital Raja Perempuan Zainab (HRPZ) II sebagi rumah keduanya kerana banyak menghabiskan masa di situ setiap kali diserang penyakitnya ketika berusia satu tahun lagi.

Anak kesembilan daripada 11 adik-beradik itu sudah dikenali kebanyakan peniaga di situ kerana mula menjaja sejak 15 tahun lalu ketika berusia 11 tahun.

Mohamad Firdaus berkata, ketika kecil dia sudah mendapatkan kebenaran ibu bapa untuk menjaja ketika cuti sekolah.


MOHAMAD Firdaus menjual kerepek dari satu tempat ke satu tempat lain di sekitar Jalan Dato Pati. FOTO Zaman Huri Isa

“Kini, saya masih lagi bekerja seperti ini kerana berasa gembira dan bersemangat apabila dapat bertemu dengan ramai orang, selain mencari rezeki sendiri dengan pendapatan RM50 sehari.

“Setiap hari, seawal jam 6.45 pagi saya akan keluar dari rumah di Kampung Raja Lubok Chekok, Pasir Mas dengan mengayuh basikal sejauh satu kilometer untuk menaiki teksi ke stesen bas Pasir Mas sebelum menaiki bas ke Kota Bharu.

“Menggunakan modal RM20 sehari, saya membeli kerepek di Pasar Siti Khadijah sebelum menjaja di tempat tumpuan seperti ke restoran, stesen bas dan perhentian teksi,” katanya yang pernah beberapa kali diserang sawan dan pengsan ketika menjaja.

Berikutan itu, Mohd Firdaus mengambil inisiatif memakai tanda nama dengan tertera nama penyakitnya, acute exacerbation of bronchial asthma (AEBA) bagi memudahkan orang ramai untuk membantunya jika dia tidak sedarkan diri.

 

kredit:HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *