PERTAMA kaji dakwa Neelofa??

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Tarekat Muktabar Malaysia (PERTAMA) mengkaji kemungkinan mengambil tindakan ke atas Neelofa atas dakwaan menghina agama Islam susulan kontroversi sambutan hari jadinya yang ke-29 dan pelancaran tudung di sebuah pusat hiburan di sini, malam tadi.

Setiausaha Agung PERTAMA, Sheikh Abd Kareem Said Khadaied berkata, langkah itu akan diambil selepas pihaknya mengkaji undang-undang syariah yang boleh disabitkan dengan perbuatan Neelofa.

“Istilah hijab adalah sesuatu yang dipandang mulia dan menjadi lambang kepatuhan kita kepada agama. Apabila Neelofa melancarkan jenama hijab di sebuah pusat hiburan, memang jelas tindakan itu dilihat sebagai mempersendakan agama Islam.

“Buat masa ini, kami sedang meneliti undang-undang jenayah syariah yang ada. Jika tindakannya didapati salah di bawah akta yang diperuntukkan, kami tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap Neelofa,” katanya kepada BH Online.

Malam tadi, pelakon dan pengacara popular itu mencetuskan kontroversi apabila menganjurkan majlis sambutan ulang tahun ke-29 dan pelancaran tudung Be Lofa di sebuah pusat hiburan di Jalan Tun Razak, di sini.

Acara itu menjadi viral apabila tersebarnya video yang dimuat naik melalui aplikasi Insta Stories, yang antara lain memaparkan tetamu berhijab menari beramai-ramai.

Insiden itu menarik perhatian netizen yang menganggap Neelofa tidak sepatutnya menganjurkan majlis pelancaran tudung di pusat hiburan kerana dikhuatiri boleh mengundang persepsi negatif.

Sheikh Abd Kareem berkata, perbuatan Neelofa boleh menambah persepsi negatif terhadap agama Islam.

“Sebagai seorang yang bergelar Hajah, dia sepatutnya berfikir panjang. Sudahlah kesucian agama Islam sebelum ini sering diperlekehkan, kini dia menambahkan lagi perasaan skeptikal itu,” katanya.

Neelofa ketika diminta mengulas kontroversi itu, malam tadi, memberitahu, dia tidak tidak peduli kritikan netizen mengenai pemilihan lokasi berkenaan.

Sebaliknya, Neelofa dilaporkan berkata, pusat hiburan itu dipilih kerana sesuai dengan tema dan bajet acara yang dianjurkannya.

 

kredit:BH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *