{VIDEO ]- Netizen Geram Tindakan Orang Ramai Tangkap, Pukul Dan Bogelkan Pencuri Berwajah Cantik

Sejak kebelakangan ini, orang awam dilihat sering mengambil undang-undang di tangan sendiri apabila pencuri dapat ditangkap. Malah, akibat gagal menahan kemarahan ada pencuri ini lunyai dibelasah.

Baru-baru ini, kecoh di media sosial rakaman video seorang wanita telah ditangkap kerana mencuri.

Orang ramai yang berang dengan tindakan wanita itu yang berani mencuri sejumlah wang telah memukul dan menarik pakaiannya.

Video selama 36 saat itu dilaporkan berlaku di Jongkarta, Indonesia telah ditonton lebih 17 ribu kali dan dikongsi hampir 3 kali oleh netizen.

Rata-rata netizen yang menonton video tersebut melahirkan rasa simpati kepada pencuri tersebut. Malah mereka melahirkan rasa geram dengan tindakan orang ramai kerana mengambil tindakan sendiri

Kaki Share TV Cantik muka awek.. tapi sayang kau pencuri.. Netizen pun jangan judge dia macam tu.. sebab perempuan.. kalau laki muka dah jadi sasar dulu.. Cuba tengok Komen-komen@AzmiAriff: “Kalau ye pun dia mencuri, takkan la sehingga menarik pakaiannya? Mungkin dia mempunyai masalah sendiri sehingga mengambil keputusan untuk mencuri.”@Marwan: “Jangan la mengambil tindakan sendiri. Lebih baik serah sahaja kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan dan menangkap perempuan itu. Ini tidak sesuka hati ja menarik baju dan memukul.”@Adi Setiya: “Tak boleh main menghukum perempuan itu dengan tindakan sendiri. Negara ini ada undang-undang. Cuba bayangkan perkara itu jadi kepada ahli keluarga kamu.”@RazakAziz: “Sayangnya dah cantik tetapi mencuri pula. Apa la nak jadi dengan masyarakat zaman sekarang yang mahu cari duit dengan cara mudah. Baik pergi cari kerja yang halal.”@Putra: “Jangan salahkan dia, salahkan kerajaan kerana ekonomi yang tidak menentu menyebabkan orang ramai melakukan jenayah tanpa berfikir panjang akibat terdesak.”

Kaki Share TV 发布于 2017年7月27日

Bagi @azmiariff: “Kalau ye pun dia mencuri, takkan la sehingga menarik pakaiannya? Mungkin dia mempunyai masalah sendiri sehingga mengambil keputusan untuk mencuri.”

Tambah @Marwan pula: @Marwan: “Jangan la mengambil tindakan sendiri. Lebih baik serah sahaja kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan dan menangkap perempuan itu. Ini tidak sesuka hati ja menarik baju dan memukul.”

Mungkin pencuri tersebut adalah seorang wanita yang cantik tapi bagaimana pula kalau pencuri tersebut seorang lelaki? Mungkin kena belasah lagi teruk.

Walau apapun, janganlah pula orang ramai mengambil tindakan yang memudaratkan orang lain. Sebaliknya serahkan sahaja kepada pihak berkuasa. –

kredit:kakishare.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *